11 oktober 2009

vattkopor

Jaha då har Dante fått vattkopor. Har bara gått och väntat på att dom skulle börja ploppa upp. Det går ju på dagis så det var ju ounvikligt! Gör absolut ingenting. Ju tidigare han har det ju lättare är det för honom. Har vi riktig tur så kommer han inte märka någonting av dom alls, förutom febern.
Det var ju tur att han fick det nu och inte förra veckan. För då behöver vi inte vabba så himla mycket, eftersom Johan går kväll. Så jag vabbar bara 2 timmar och Johan ingen. Plus att vi har Johans mamma att ta till hjälp om det skulle krisa.

Lite info om vattkoppor:

Symtom
Vattkoppor börjar med feber, lätt huvudvärk och trötthet. Sedan följer kliande utslag i form av små blekröda knottror. Utslagen börjar på bålen och i ansiktet och sprider sig sedan ut till armar och ben. De kan också uppträda i hårbotten och i munnen. Efter något dygn utvecklas utslagen till vätskefyllda, kliande blåsor. Olika utvecklingsstadier av blåsorna uppträder samtidigt på kroppen. Mängden skiftar, en del barn får blåsor över hela kroppen medan andra bara får ett par. Efter ett par dagar torkar blåsorna. Skorporna faller av efter ytterligare några dagar utan att lämna ärr.
Blåsorna kan klia kraftigt, vilket gör att barnen lätt kliar sönder dem. Men det är ovanligt att blåsorna blir infekterade.

Smitta
Vattkoppor orsakas av ett mycket smittsamt virus. Viruset sprids i luften när man hostar, nyser och andas. Det sprids sedan i kroppen via blodet och når huden, där det bildas vätskefyllda blåsor. Eftersom det är en så smittsam sjukdom får de flesta vattkoppor redan som barn. Symtomen är i regel lindrigare ju yngre barnet är.
Föräldrar och äldre syskon som inte har haft vattkoppor kan få en svårare infektion om de smittas i familjen, då smittdosen ofta blir stor, och kan därför ha nytta av läkemedelsbehandling. Behandlingen måste påbörjas så snart som möjligt efter insjuknandet för att ha effekt.
Man är smittsam en till två dagar innan utslagen syns på huden och fram till dess att blåsorna torkat in. Från smittotillfället tar det 14–21 dagar innan de första symtomen visar sig.

Ha en fortsatt trevlig söndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar